lördag 12 december 2009

Sveriges största parkering för elfordon står nu klar


Saxborn Fastigheter har i samarbete med Göteborg Energi färdigställt Sveriges hittills största parkering anpassad för elfordonsladdning. Avsikten med parkeringen är att förbereda Göteborg för ett ökat nyttjande av elfordon.

Den nya parkeringen ligger i Kålltorp, östra Göteborg, och har 25 parkeringsplatser. Samtliga platser har laddningsmöjlighet. Parkeringsplatserna kommer att hyras ut i prioriteringsordning där elbilar, laddhybrider och miljöbilar har företräde.

I maj beslöt Energimyndigheten att stödja samarbetsprojektet mellan Göteborg Energi, Fortum och teknikutvecklingsbolaget Sustainable Innovation med 12 miljoner kronor. Syftet med projektet är att öka kunskapen kring de möjligheter och behov som rör framtidens elbilar.

Foto: Ola Nordh

Parkeringen i Kålltorp är ett lokalt projekt i detta samarbete där Göteborg Energi ser möjligheten att tillsammans med Saxborn Fastigheter erbjuda parkeringsplatser samtidigt som man testar tekniska lösningar för en långsiktig användning av laddinfrastruktur. Laddstolparna som används på parkeringen levereras av Garo.

Foto: Ola Nordh

Den 4 december invigdes parkeringen på Björcksgatan 34 i Kålltorp. På plats fanns bland andra H-O Enterprise med Tesla Roadster (se bild), den batteridrivna sportbilen som klarar 0- 100 km/h på 4 sekunder samt EV Adapt med sin elkonverterade Fiat 500.



Else-Marie Malmek
Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar