tisdag 22 december 2009

Green Days hos Citroën i Köpenhamn


Foto: Sven Forsberg

Torsdagen den 10 december anordnade Citroën ett seminarie kring sina satsningar på elbilsområdet. Elbil Sverige var där för att dokumentera händelsen.


Citroën siktar på att vara ledande i Europa på att leverera lågutsläppsbilar. Man satsar också på att minska miljöpåverkan under tillverkningsprocessen. Återvunna material och biopolymerer ska också användas i högre utsträckning i nya bilar.
Det satsas på hybridfordon och man räknar med att släppa en plugin-hybrid i slutet av 2012. Bränsleceller diskuterades kortfattat, och man tror att detta kan vara aktuellt tidigast om 10 år.

Enligt Citroën är rena elbilar en verklighet redan idag. Man passar samtidigt på att påpeka att man varit tidiga med utveckling av elbilar. År 2015 räknar man med att marknadspotentialen för elbilar ligger runt 1,5%. Detta påverkas huvudsakligen av följande faktorer:
  • Oljepriset
  • Subventioner och förmåner
  • Batterikostnader
  • Infrastruktur
Citroën har nyligen lanserat den rena elbilen C-Zero som är en variant av Mitsubishi i-MiEV. Räckvidden är upp till 13 mil och maxfarten ligger på 130 km/h. Garantin på batterierna kommer att gälla mellan 3 till 5 år, vilket man hoppas ska räcka. Lanseringen planeras ske runt årsskiftet 2010/2011. Man räknar med att producera 50 000 exemplar av C-Zero inom en period av 5 år.
Den andra rena elbilen som snart ska lanseras är Citroën Berlingo First som tagits fram i samarbete med Franska Venturi. Bilen har utrustats med ett Zebra-batteri på 23,5 kWh och har en räckvidd på 10 mil och en toppfart på 110 km/h.

Man siktar på att ägandekostnaden inklusive subventioner för elbilarna ska motsvara det för en motsvarande bensinbil. Hur man ska lösa detta är inte helt klart, men följande alternativ nämndes:
  • Leasing
  • Köpa bil inklusive batterier
  • Köpa bilen, hyra batterierna
Både C-Zero och Berlingo First visades upp i lokalen tillsammans med plugin-konceptbilen Revolte.

Klicka här för fler bilder.

//Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar