onsdag 24 juni 2009

Initiativ från elbilsförening gav världspremiär på McDonalds

Petra Dahlman, CSR/Hållbarhetsansvarig McDonald's och Tommy Engkvist, Elbil Sverige

Ett initiativ från en medlem i Elbil Sverige ledde igår/i förrgår, tisdagen den 23 juni, fram till att den första laddstolpen invigdes på McDonald´s Lindvreten i Skärholmen utanför Stockholm. Detta är ett första pilotprojekt och nu pågår ett arbete med att identifiera flera orter som kan vara aktuella för laddstationer. Tanken är att samtidigt som du äter på någon av McDonald's restauranger, ska det vara möjligt att ladda elbilen.

Idén kom ursprungligen från familjen Engkvist, som så många andra familjer gärna stannar till vid någon av McDonald?s restauranger då de är på resande fot. Till skillnad från de flesta andra familjer så kör de en elbil sedan 1992, och kom då på idén att det borde vara möjligt att kunna snabbladda bilen samtidigt som man "laddade" familjen. Så här säger Tommy Engkvist som sedan många år är engagerad i Elbil Sverige (f.d. ELFIR):

Detta är ett steg i att göra det möjligt att ladda sitt Elfordon på fler ställen än hemma. Och att kombinera sin lunch med en att ladda sitt Elfordon är ju bra. Det är en nyhet att det finns både 1-fas 16A och 3-fas 16A uttag på McDonald?s laddstolpe. Med en 3-fas laddare i bilen så laddas exempelvis en mils körning på c:a 10-12min. Denna laddstation finns inlagd på www.laddplats.com, så att alla kan hitta till McDonald's laddplats.

Tommy Engkvist tog kontakt med McDonalds där idén föll i god jord. Ett samarbete initierades mellan McDonald's, Tommy Engkvist från Elbil Sverige och Tally-Key som är stor leverantör av laddstolpar och betalsystem. Svenska Elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, ELFORSK, Vattenfall och Eldon kom också med som sammarbetspartners.

Vår vision är att erbjuda alla elbilsburna gäster möjlighet att kompletteringsladda på McDonald's. Förhoppningsvis kommer detta initiativ hjälpa till att öka antalet elbilsburna gäster och därmed fler gröna resor till och från våra restauranger, säger Petra Dahlman, CSR- och hållbarhetsansvarig på McDonald's.

Nu kommer projektet att utvärderas under en tid framöver och faller allt väl ut kommer det vara möjligt att ladda elbilen på betydligt fler McDonald's-restauranger. Att infrastrukturen för elfordon byggs ut är något som Elbil Sverige välkomnar. Så här säger Håkan Joëlson, Umeå, som är ordförande i den ideella riksföreningen:

Att upprätta bra laddplatser är en av nycklarna till att elfordon snabbt ska slå igenom på bred front. Med elfordon menar jag då i dagsläget både laddhybrider och rena elbilar (batteribilar).
För att den nödvändiga övergången till elfordon ska kunna göras, behövs det två saker: de måste bli tillgängliga - det måste finnas elfordon att köpa till ett rimligt pris; och de måste gå att använda - infrastrukturen för deras "bränsleförsörjning" måste säkras.

Se reportaget från DiTV
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar