tisdag 22 december 2009

Bildspecial: Elbilar på COP15


Renault Kangoo be bop Z.E. vid Bella Center. Foto: Sven Forsberg

Torsdagen den 10 december var jag i Köpenhamn för att fotografera elbilar i samband med klimattoppmötet. Bredvid Bella Center fanns ett showcase-tält med elbilar för uppvisning, samt transport av mötesdeltagare (läs mer). Jag erbjöds möjlighet att se bilarna och fotografera dem, vilket jag också gjorde.

Förutom dessa bilder återfinns även bilder från utställningen "Smart use of energy" på Dansk Design Center, samt bilder från Hopenhagen-utställningen på Rådhusplatsen.

Klicka här för att se de unika bilderna.

//Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark

Utställning av Renaults konceptelbilar i Köpenhamn


Renault ZOE Z.E. Concept. Foto: Sven Forsberg

Under klimatkonferensen i Köpenhamn passade Renault på att visa upp koncept på kommande elbilar. Enligt den danska återförsäljaren ska bilarna kunnas köpas i Danmark under mitten av 2011. Renault har ett tätt samarbete med Better Place som ska leverera infrastruktur för laddning inklusive batteribytesstationer (quick drop) i Danmark.

De främsta anledningarna till att man valt Danmark för en tidig introduktion är de begränsade geografiska avstånden, de höga elbilssubventionerna, samt det goda samarbetet med DONG Energy.

De modeller som släpps i Danmark under 2011 är Kangoo Be Bop Z.E. och Fluence Z.E. (se fotogalleriet nedan). När det gäller priset är det allmäna svaret att en elbil ska kosta lika mycket eller mindre än en motsvarande bensin eller dieselbil. Detta förutsätter med stor sannolikhet att kunden hyr batteriet istället för att köpa det.

Klicka här för fler bilder.


Ytterligare länkar:
A day in the life with a Better Place electric vehicle (YouTube)
Shai Agassi on Better Place in Denmark (YouTube)
http://www.renault-ze.com/se/

//Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark

Green Days hos Citroën i Köpenhamn


Foto: Sven Forsberg

Torsdagen den 10 december anordnade Citroën ett seminarie kring sina satsningar på elbilsområdet. Elbil Sverige var där för att dokumentera händelsen.


Citroën siktar på att vara ledande i Europa på att leverera lågutsläppsbilar. Man satsar också på att minska miljöpåverkan under tillverkningsprocessen. Återvunna material och biopolymerer ska också användas i högre utsträckning i nya bilar.
Det satsas på hybridfordon och man räknar med att släppa en plugin-hybrid i slutet av 2012. Bränsleceller diskuterades kortfattat, och man tror att detta kan vara aktuellt tidigast om 10 år.

Enligt Citroën är rena elbilar en verklighet redan idag. Man passar samtidigt på att påpeka att man varit tidiga med utveckling av elbilar. År 2015 räknar man med att marknadspotentialen för elbilar ligger runt 1,5%. Detta påverkas huvudsakligen av följande faktorer:
  • Oljepriset
  • Subventioner och förmåner
  • Batterikostnader
  • Infrastruktur
Citroën har nyligen lanserat den rena elbilen C-Zero som är en variant av Mitsubishi i-MiEV. Räckvidden är upp till 13 mil och maxfarten ligger på 130 km/h. Garantin på batterierna kommer att gälla mellan 3 till 5 år, vilket man hoppas ska räcka. Lanseringen planeras ske runt årsskiftet 2010/2011. Man räknar med att producera 50 000 exemplar av C-Zero inom en period av 5 år.
Den andra rena elbilen som snart ska lanseras är Citroën Berlingo First som tagits fram i samarbete med Franska Venturi. Bilen har utrustats med ett Zebra-batteri på 23,5 kWh och har en räckvidd på 10 mil och en toppfart på 110 km/h.

Man siktar på att ägandekostnaden inklusive subventioner för elbilarna ska motsvara det för en motsvarande bensinbil. Hur man ska lösa detta är inte helt klart, men följande alternativ nämndes:
  • Leasing
  • Köpa bil inklusive batterier
  • Köpa bilen, hyra batterierna
Både C-Zero och Berlingo First visades upp i lokalen tillsammans med plugin-konceptbilen Revolte.

Klicka här för fler bilder.

//Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark

tisdag 15 december 2009

Tesla Roadster provkörd av Auto Motor & Sport

Foto: Auto Motor & Sport
http://www.automotorsport.se/tv/?m=19875
Share/Save/Bookmark

söndag 13 december 2009

Laddstolpe invigd i Lund


Foto: Madeleine Fritsch/SR

Lunds första laddningsstolpe för elbilar har invigts (torsdagen den 10 December).
Det är Lunds kommunala fastighets aktiebolag som tillsammans med Lunds Energi vill locka fler Lundabor att satsa el som drivmedel.

Några få boende har letat sig ner i duggregnat på parkeringen på Karhögstorget i Lund för att få reda på hur det hela ska fungera. Stolpen ser ganska spännande ut, blå med en röd kåpa för själva eluttaget och ett grönt ljus som pulserar medan laddningen pågår.

Tre stolpar ska det bli så småningom, det första halvåret ingår laddningen i parkeringspriset, men så småningom kommer man få betala via parkeringsautomaten för elen man förbrukar.

Efter att tidigare blivit belönade med miljöpriser hoppas nu Lunds kommunala fastighetsbolag med hjälp av Lunds energi på det här sättet ytterligare bättra på sin miljöprofil genom att locka sina hyresgäster att satsa på elbilar.

Källa: Sveriges Radio

Ytterligare läsning, samt radioreportage:
http://www.lkf.lund.se/sv/Press/Nyheter-lista/El-laddstolpe-invigs-pa-Karhogstorg-den-10-december/

http://www.lundsenergi.se/Lunds_Energi/Privat/Aktuellt/NyhetsArkiv/Nyheter?pressId=18587

http://sydsvenskan.se/lund/article592576/Klart-for-laddning-av-elbilar.html

http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?artikel=3299454

Share/Save/Bookmark

lördag 12 december 2009

Sveriges största parkering för elfordon står nu klar


Saxborn Fastigheter har i samarbete med Göteborg Energi färdigställt Sveriges hittills största parkering anpassad för elfordonsladdning. Avsikten med parkeringen är att förbereda Göteborg för ett ökat nyttjande av elfordon.

Den nya parkeringen ligger i Kålltorp, östra Göteborg, och har 25 parkeringsplatser. Samtliga platser har laddningsmöjlighet. Parkeringsplatserna kommer att hyras ut i prioriteringsordning där elbilar, laddhybrider och miljöbilar har företräde.

I maj beslöt Energimyndigheten att stödja samarbetsprojektet mellan Göteborg Energi, Fortum och teknikutvecklingsbolaget Sustainable Innovation med 12 miljoner kronor. Syftet med projektet är att öka kunskapen kring de möjligheter och behov som rör framtidens elbilar.

Foto: Ola Nordh

Parkeringen i Kålltorp är ett lokalt projekt i detta samarbete där Göteborg Energi ser möjligheten att tillsammans med Saxborn Fastigheter erbjuda parkeringsplatser samtidigt som man testar tekniska lösningar för en långsiktig användning av laddinfrastruktur. Laddstolparna som används på parkeringen levereras av Garo.

Foto: Ola Nordh

Den 4 december invigdes parkeringen på Björcksgatan 34 i Kålltorp. På plats fanns bland andra H-O Enterprise med Tesla Roadster (se bild), den batteridrivna sportbilen som klarar 0- 100 km/h på 4 sekunder samt EV Adapt med sin elkonverterade Fiat 500.



Else-Marie Malmek
Sven Forsberg
Share/Save/Bookmark