lördag 30 maj 2009

Energimyndighetens rapport

Igår, (den 29 maj) lämnade Energimyndigheten över en utredning om elbilar och laddhybrider till infrastrukturminister Åsa Torstensson. Utredningen är resultatet av uppdraget från regeringen med syftet att öka antalet elbilar på svenska vägar.

Energimyndigheten föreslår ett fyraårigt demonstrations- och utvecklingsprogram som ska stödja marknadsintroduktionen av elfordon. Programmet ska innehålla stöd till merkostnader av fordon, samt stöd för merkostnader för försök med utbyggnad av laddinfrastruktur. Man anser även att insatser för tunga fordon är relevanta och viktiga.

Man belyser även vikten av ett ökat ekonomiskt stöd till elbilar och laddhybrider, då samhällets stöd till dessa idag är betydligt lägre än stödet för etanol- och biogasfordon.

Läs mer på följande länkar,
DN: "Förslag om storsatsning på elbilar"
Energimyndighetens pressrelease och rapport


Tillägg:
Måndagen den 4:e maj anordnade Energimyndigheten en hearing om elfordon och elhybrider. Hearingen var en del av del i regeringsuppdraget som omnämns ovan.
Bo Hall från Elbil Sverige medverkade och argumenterade för en momsbefrielse av elbilar. Även om rapporten inte detaljerat föreslår hur styrmedlen ska utformas tror vi ändå att Bosses insats har gjort nytta!

Läs mer om hearingen i Ny Teknik: "Elbilslobbyn kräver: Bort med moms på elbilar"

//Sven
Share/Save/Bookmark

tisdag 26 maj 2009

Måndagen 25 maj samlades Elbil Sverige Trollhättan för att titta på vårt EV projekt och diskutera vilken motor och vart batteri skulle sitta i bilen vi vill ha hygglig prestanda min 30-40Kw och min 10 mil körsträkka 120km i topp fart räcker gott.



Share/Save/Bookmark

söndag 24 maj 2009

Provkörning av Mitsubishi MiEV i Köpenhamn

I helgen anordnade Mitsubishi provkörning av I MiEV i Köpenhamn. Jag var där och körde en runda, och det samlade intrycket är att detta är en färdigutvecklad produkt som bara väntar på att lanseras.

För att starta bilen används inte en konventionell nyckel, utan en droppformad elektronisk nyckel som man sätter i en liten kontakt bredvid ratten. Samtidigt vrider man om ett reglage som sitter där tändlåset borde sitta, och sedan är man igång. Danmark har f.n. tre exemplar av bilen, och helgens visning kändes påkostad och genomtänkt. Generellt verkar Mitsubishis danska avdelning vara mer aktiv med marknadsföring av I MiEV jämfört med den svenska. Enligt de danska representaterna kommer bilen lanseras i början av 2011 och priset är än så länge okänt. Räckvidden sägs ligga runt 14 mil. Bilen kan komma upp i 130 km/h och har servostyrning och AC, vilket inte alla elbilar har idag.


Se filmklippet och albumet nedan för lite visuella godbitar.
//Sven






Share/Save/Bookmark